SEO Ajansı Fikir Bilişim
Google Algoritması Nedir

Google Algoritması Nedir?

Günümüzde birçok kişi bulmak istediği bilgiyi ya da ürünü Google üzerinde aratmaktadır. Bu sebepten dolayı da Google algoritması nedir? Sorusunu sıklıkla duyarız. Google algoritmaları, karmaşık bir yapıya sahip olan ve belirli aramalar sonucunda en iyi sonuçları kullanıcılara sunan sistemlerdir. Google, bu yapılan sorgulamaların sonucundan kişilere en iyi cevapları sunabilmek için çok karmaşık yapıda olan birçok algoritmayı kullanmaktadır. Peki kullanılan bu algoritmalar ne kadar süre ile yenilenir ve güncellenir?

Google, ilk kurulduğu zamanlar içerisinde yıllık bazda 10 ya da 20 adet güncelleme çıkartıyordu. Fakat geldiğimiz bugünlerde bu rakamlar binler ile ifade edilmektedir. Fakat endişelenmeyin, Google yeni algoritması güncellemelerine dair hemen hemen her yeni bilgi, belirli internet sitelerinde yayınlanarak kullanıcılara bilgiler halinde sunulur. 

Google algoritması hakkında çok daha iyi bilgi sahibi olabilmek için bu algoritmasının nasıl çalıştığına dair hayallerde kurmalıyız. Bu kurulan hayal içerisinde işin temeline inmek çok daha avantajlı olacaktır. SEO uzmanı olarak çalışan kişiler dahi, önemli olan birkaç hususu kaçırabiliyor. Google, yapısı gereği reklam veren kişiler arasında herhangi bir sıralama yapmamaktadır. Google yapısının oluşmasındaki asıl amaç sorgulama yapmaktır. Bu sebepten dolayı da Google’ın yapmış olduğu asıl işlemler, yapılan sorgulara karşılık gelecek olan en iyi cevapları çıkarmaktır. Var olan tüm uğraşlar bu durumun gerçekleşmesi yönündedir. Yani Google içerisine ne kadar para aktarırsam beni o kadar çok gösterir diye var olan düşüncelerin tamamı yanlıştır. Google, merak sahibi olan ve cevabını aradığımız sorguların cevaplarını bize göstermek için oluşturulan bir Google algoritması ile çalışmaktadır.

Diyelim ki sizler el arabası almak istediniz ve Google üzerinde de “el arabası” kelimesini arattınız. Bu aramanın sonucunda sizin karşınıza normal araçlar çıkmaz. Eğer bu gibi durumlar ile karşılaşırsanız tekrar Google üzerinde bir arama yapmak istemeyebilirsiniz. Bu sebepten dolayı da el arabasına dair bir arama yaptığınız zaman Google algoritması sizin karşınıza el arabalarını çıkartacaktır. Fakat yalnızca bunun yetinmek yeterli olmaz. El arabasını arattığınız zaman sizin bu ekipmanı satın almak istediğiniz mi yoksa bu konu hakkında araştırma yaptığınız mı sorusu da önem arz eder. Belki de yalnızca el arabalarının fiyatlarına dair fikir edinmek istediniz ya da bu ekipmanların hangi malzemeler ile var edildiğine bakmak istiyorsunuz. Google, sahip olduğu algoritma ile beraber sizin aratmanız sonucunda neyi ifade etmek istediğinizi anlayacak olan bir algoritmaya sahiptir. Kafanızda yer alan düşünceyi okuyan Google, bu düşünceye göre el arabalarını karşınıza çıkartacaktır. Bu sebepten dolayı da Google algoritmalarının var olma sebebi budur. Kafanızda yer alan düşünceyi okuyan algoritma, tam olarak o düşünceye yönelik bir sorgu karşınıza çıkarır. 

İnternet dünyası içerisinde binlerce hatta milyonlarca sayfa vardır. Bu denli büyük bir kapasiteye sahip olan internet, tam olarak aramış olduğumuz ürünleri ya da hizmetleri karşımıza çıkartma işinde zorlanabilir. Bu sebepten dolayı da Google, aradığınız kelimelere göre düşüncenizi analiz ederek bu kelime sonrasındaki sonuçları karşınıza çıkarmayı hedefliyor. Google algoritmalarına dair birden çok sıralama unsuru bulunmaktadır. Bu unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sorgu Üzerinde Yer Alan Kelimeler:

Kullanıcıların aratmış olduğu kelimeleri içeren sayfalar, belirli bir alaka düzeyi ile kullanıcıların karşısına çıkarılmaktadır. 

  • Sayfanın Kullanılabilir Olma Özelliği:

Kullanıcı deneyimi ve bunun yanında arayüz seçenekleri, sayfalar üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu unsurlar, “Core Updates” güncellemesi ile beraber çok daha fazla önemli hale gelmiştir. Yapılan sorgu ile beraber sıralamaya çıkacak olan sayfalardaki kaynakların uzmanlık nitelikleri ve seviyeleri, çok belirleyici bir faktördür. 

Sayfalara gelmekte olan linkler de çok önemlidir. Başka sayfalar tarafından yapılan backlink çalışmaları, belirli anahtar kelimeler ile yapılır ve bu da sıralama faktörü üzerinde büyük bir öneme sahip olur. 

Bir diğer sıralama faktörü ise yaptığınız aramada yer alan konumunuz ve kullanmış olduğunuz browser ayarlarıdır. Tabi bu faktörün her birisi aynı derecede etkiye sahip olmaz. Hepsinin kendisine göre farklı etki ağırlıkları vardır. Buna bir örnek vermek gerekirse eğer: “Bolu kar yağışı” yazdığınız zaman Google’ın bu yağış ile alakalı verileri size sunması gerekir. Bu anlamda en güncel haberleşe ulaşmak isteyen kişiler, Google tarafından yapılan sayfa güncelleme zamanlarına da dikkat etmelidir. Zira Google algoritması, tüm bu unsurlara dikkat ederek sonuçları karşınıza çıkarır. 

Bu gibi faktörler dahilinde yapılan işlemler ve sonuçlar, tamamen Google algoritması tarafından zihninizin okunmaya çalışılması ile yapılır. Yapılan Google yeni algoritması sistemleri de tamamen buna odaklanır ve güncellemeler sayesinde çok daha iyi sonuçların verilmesini sağlar.

Google Algoritmaları

Google algoritmaları, SEO alanında çalışan kişilerin özel olarak ilgilendiği ve birçok şirket, firma ve şahsın işine yarayacak olan algoritmalardır. Google’da yapılan arama sonuçları ile kullanıcıların karşısına çıkarılacak olan siteleri belirleyen bu algoritma, genel olarak SEO ajansı olarak çalışan kurumlarca detaylı bir şekilde araştırılarak profesyonel düzeyde çalışmalarla hizmet ihtiyacı olan kişilere sunulur.

Google algoritması olarak bilinen sistem, sürekli olarak güncelleme tabi tutulur. Bununla beraber hayatımıza giren Google yeni algoritması olarak bilinen sistemleri beraber inceleyelim.

Panda 

 Bir yerden duyduğunuz ya da bir alanda araştırırken karşılaştığınız birkaç Google algoritması vardır. Bunlardan birisi de Panda olabilir. 2011 yılı içerisinde hayatımıza giren bu güncelleme, düşük bir kalite oranına sahip sayfalara, yararlı olma seviyesi düşük içeriklere ve anahtar kelime doldurma olarak bildiğimiz stuffing işlemlerine ve sürekli tekrar eden filtreleme güncellemesi ile 2016 yılı içerisinde çekirdek güncellemelerden bir tanesi ile birleşti. Bu birleşme ile beraber ise düzenli olarak devreye girmiştir. Panda güncellemesi, 2016 yılına kadar aktif olmuştur.

Penguin

Önemli güncellemelerden bir tanesi de 2010 senesi içerisinde geldi. Google tarafından yapılan bu güncellemenin adı ise “Penguin” güncellemesiydi. Bu güncellemenin Google algoritması içerisinde önemli bir yeri vardır. Bu ise manipülatif görülen ve spam içeren alakasız optimizasyon hareketlerinin yer aldığı bağlantıların kısıtlamasıdır. Penguin güncellemesi için 2012 yılı itibarı ile tüm bu manipülatif hareketleri fark eden ve bunları cezalandıran bir algoritmadır diyebilir.

Hummingbird

Bu güncellemenin ortaya çıkma tarihi 2013 yılıdır. Google üzerinde yer alan arama sorgularını ve yorumlamaya dair yöntemleri radikal bir biçimde iyileştirmiştir. Bu güncelleme sayesinde konunun tamamı bütün halinde alınarak anlanmaya çalışılmış ve tekil kelimeler eskide kalmıştır. Yapılan bu Google yeni algoritması sayesinde çok daha işlevsel bir algoritma ortaya çıkarılmıştır. 

Pigeon

Güvercin anlamına gelen Pigeon, 2014 yılı içerisinde Google yeni algoritması içerisine giren bir güncellemedir. Doğruluk ve kalite bakımından yerel sonuçlarda daha iyi bir verimlilik amaçlayan bu güncelleme, mobil üzerindeki aramalarda da etki etmeye başlamıştır. 

“En iyi pizza nerede yenir” için yapacak olduğunuz aramalar, bu algoritmalar sayesinde sizlere pizzayı anlatan sayfaları değil direkt olarak pizza satan restoranları karşınıza çıkartmaktadır. 

Mobile

Google Pigeon adlı güncelleme sonrasında devreye giren Mobile güncellemesi, 2015 yılı ile hayatımıza girdi. Bu güncelleme, Pigeon güncellemesinin devamı olarak da görülebilir. 2015 yılı içerisinde Google tarafından yapılan Mobile güncellemesi, mobil ile uyumlu halde bulunan sayfaların çok daha üst sıralarda gözükmesini amaçlamaktadır. 

Herhangi bir internet sitesi, mobil uyumlu değil ise bu güncelleme ile beraber mobil cihazlarda çok daha az gözükmeye başladı. Bu sebepten dolayı da, mobil uyumluluk faktörü hayatımızda çok daha önemli bir konuma girerek gelişmeye devam etti. Google algoritması üzerinde çalışma yapılırken, bu unsurlara da dikkat edilmeli ve sitenin mobil ile uyumlu olması sağlanmalıdır. 

Rankbrain

2015 yılı, yapılan ana güncellemeler açısından çok zengin bir yıldır. Google algoritması güncellemeleri arasında yer alan Rankbrain, yapılan aramalar sonrasında bu aramalara yönelik çok daha alakalı sonuçlar verme amacıyla ortaya çıkartılmış bir güncellemedir. Hala hayatımızda bulunan bu güncelleme, içerisinde yer alan algoritmayı yapay zeka ile desteklemektedir. 

Google yeni algoritması olan Rankbrain, kullanıcıların aramaları ile neleri kast ettiğini anlamaya çalışmaktadır. 

Fred

Google algoritması içerisinde yer alan Fred güncellemesi, 2017 yılında çıkarılmıştır. Bu güncelleme, Google’a ait olan arama kalitesi yönergelerini ihlal edenlere karşı ortaya çıkartılan bir güncellemedir. Bunun yanında, bu güncelleme sayesinde düşük kaliteli ve reklam merkezli hareket eden içeriklere de odaklanılmıştır. Bu güncelleme, Google yeni algoritması içerisinde yer alır mı bilemeyiz fakat yaptığı işlemler ile beraber yalnızca ticari odaklı hareket eden siteleri cezalandırıyor olduğu kesindir. 

Medic

Medic güncellemesi, 2018 yılı içerisinde çıkarılmıştır. Bu güncelleme, yaptığı işlevler ile özellikle de sağlık alanında büyük bir etki sağlamıştır.

Bert

2019 yılı içerisinde ortaya çıkan Bert güncellemesi, Google algoritması üzerinde büyük bir ses getirdi. Bu güncelleme sayesinde yapılan aramalarda çok daha iyi bir anlayabilme özelliği getirilerek kullanıcıların aslında ne ifade ettiği çözümlenmeye başlanmıştır. Bu güncellemenin içerisinde yapay zekanın yanında makine öğrenimi de yer alır. Günümüzde de aktif olarak kullanılan bu Google algoritması, ciddi bir şekilde etkilerini devam ettirmektedir.

Google arama sonuçları ne zaman güncellenir?

Google algoritması, yapılan güncellemeler ile yeni özelliklere sahip olmaktadır. Her sene içerisinde düzenli olarak 500-600 kez değişen bu algoritma, Google yeni algoritması sayesinde çok daha güvenilir ve kullanışlı bir hale gelir. Yıl içerisinde yapılan bu değişimlerin fazla bir etkisi görülmezken, Panda ve Penguen gibi yeni algoritma güncellemeleri çıkarak arama motorları üzerinde büyük bir etki gösterir. 

SEO kapsamında çalışan kişiler, var olan bu Google yeni algoritması ile detaylı bir şekilde ilgilenerek yeni gelişimlerin tamamını takip eder. Onlar için yeni stratejiler ortaya çıkarmayı sağlan Google algoritması, yapılan incelemeler ile arama sonuçlarına farklı şekillerde cevap verebilmektedir.

Arama motoru algoritması nedir?

 Arama motoru algoritmaları, anahtar kelimelerin yoğunluğunu, sayfaya ait başlığı ve içerikleri de dahil ederek bir internet sitesine ait olan temel öğeleri alır. Bunların ise nasıl bir sıralamaya dahil edileceğine göre sonuç sayfaları içerisinde bir algoritmaya yerleştirir. Arama motorlarına ait olan algoritmalar birbirlerinden farklıdır. Bununla beraber, bu algoritmaların tamamı sürekli olarak güncellenerek çok daha karmaşık bir yapı içerisinde olmaktadır. Sürekli olarak güncelleme alarak değişmesi, bir internet sitesinin en iyi yere sahip olabilmesi için sürekli olarak deneme, yanılma yolu ile hareket etmesini ve bunu da sürekli olarak yapmasını sağlamaktadır. 

Google  algoritması içerisinde yer alan evrensel ya da diğer adı ile karma arama, çeşitli aroma motorlarının kullanıcılara nasıl sonuçlar sunduğunu gösteren bir mekanizmadır. SERP adı verilen bu sonuç listesi, eski sonuç sayfalarından farklı olarak video, harita, alışveriş sayfaları, görüntü ve makaleler gibi çok daha farklı içerikleri de gösterir. Bu sebepten dolayı da bugünlerde yapılan aramalar, Google yeni algoritması sayesinde ikinci el arabaları, otelleri, videoları ve bunun gibi kapsamlı birçok içeriği kullanıcılara sunmaktadır. 

Google Algoritması Nasıl Çalışır?

Google algoritması, karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu karmaşık yapının nasıl çalışacağına dair bilgiye sahip olmak için Google patentlerine bakabilirsiniz. Google’a ait olan arama motoru patentleri, isteyen herkes tarafından kolaylıkla erişebilecek bir yapıdadır. Kişiler bu konudaki teknik detayları öğrenmek isterlerse, yine bu patentleri inceleyerek ulaşabilmektedir. 

Google algoritması, 5 adım üzerinde yapılır. Bunlara gelin beraber bakalım. 

1- Google Kelimeleri İnceler

Google, var olan kelimeleri inceleyen bir yapıdadır. Yapılan sorgulamalarda yer alan kelimeler, doğru bir şekilde incelenerek ne anlama geldikleri belirlenmelidir. Bu sebepten dolayı da Google algoritması üzerinde yer alan ilk inceleme, bu kelimelerin ne anlama geldiğine dair yapılan incelemelerdir. Google, yapmış olduğu sıralamalar içerisinde belli dizinler yani etiketler de kullanmaktadır. Buna bir örnek vermek gerekirse eğer; aratılan kelimeler iş dünyası ile alakalı kelimeler olabilir. Bu kelimelerin sıralamasında da iş dünyasına ait dizinler kullanılır. 

SEO uzmanı olarak çalışan birçok kişi, yapacakları içeriklere belirli dizin etiketleri oluşturmak için farklı çeşit araçları kullanabilmektedir. Bunun yanında, herhangi bir araç kullanmadan manuel bir şekilde de içeriklere ait bilgiler girebilir. Yani sayfanın bir spor sayfası olduğu, neleri içerdiği ve hangi ürünlerin bulunduğu, kişiler tarafından girilebilir. Eğer bunları hiçbir şekilde doldurmadan devam ederseniz, Google algoritması belirli bir zaman sonra bu durumu fark ederek belli bir dizin alanı üzerine depolayacaktır. 

Var olan dizinler arasında yapılan aramanın daha kolay şekilde bulunabilmesi amacı ile Google’a ait bir dil modeli geliştirilmektedir. Google, var olan bu model içerisinde size en benzer ve alakalı sonuçları göstermeyi hedefliyor. Diyelim ki Google üzerinden bir arama yapacaksınız ve bu arama da spor salonları ile alakalı. Siz bu kelimeyi “spör salonu” olarak yanlış dahi yazsanız, Google algoritması sistemlerinin bunu düzelterek size en doğru cevapları vermek isteyeceğini göreceksiniz. Burada çalışan ve etkili olan ise Google’ a ait olan dil modelidir. Bunların yanında, eş anlam içeren sözcüklerin de aratmasını yapabilirsiniz. Google algoritması, dünyanın her yerinde bu sistem üzerinde çalışan mekanizmalar geliştirmektedir. 

Tüm bu sistemin yanında, Google üzerinde yer alan bilgiler sayesinde kalacak olduğunuz otele ya da süite dair fotoğraflara ve yorumlara da sahip olabiliyorsunuz. Bir işletme, fabrikanın hangi saatler arasında çalıştığını ve o gün, gün içerisinde hangi kelimelerin trend olduğunu görebiliyorsunuz. Tamamen gelişen bu sistem, sizin ne anlatmak istediğinizi anlamaya çalışarak buna göre bir sonuç sayfası karşınıza çıkartır. Akşam saatlerinde Survivor araması yaptığınız zaman karşınıza Survivor’un ne olduğu değil de son bölümünde neler olduğunun çıkması gibi bir algoritma size yardımcı olmaktadır. 

2- Google aramanızı eşleştirir

Bu kısımda Google algoritması, yapmış olduğunuz sorgu ile eşleşmekte olan internet sayfalarını aramaktadır. Bu durumda ise en temel anlamda sorgu ile alakalı olan sayfaları bulmak için içerisinde yer alan algoritmadan yardım alır ve arama yaptığınız terimleri kendi dizinleri arasında arar. Var olan anahtar kelimenin kendi dizinleri arasında ne kadar çok geçtiğini ve nerelerde olduğuna dair araştırmalarda bulunarak analizler gerçekleştirir. İstenilen bilginin sayfa içerisinde yer aldığına dair en önemli bilgi, aranılan anahtar sözcüklerin bu dizinlerde de yer alıyor olmasıdır. Bu sebepten dolayı da SEO çalışmaları yapılırken ilk aşamalar hep burada başlar. 

SEO tarafından dikkat edilen iki unsur vardır. Bunlar sayfada ve başlıkta yer alan anahtar kelimenin arama sorguları ile eşleşme içerisinde olmasıdır. Google algoritması, bunları çok daha önce sıralayacak olduğuna dair belirli başlı sinyalleri vermektedir. 

Bahsedilen bu anahtar kelimeler başlıklar içerisinde, metinde ve ikinci başlık üzerinde yer alıyor ise Google onu sorgu ile alakalı bir sayfa olarak görecektir. Var olan anahtar kelime eşleştirilmesinin yanında, arama motorlarına ait doğru sonuç vermesi için kullanılan anonim veriler de Google üzerinde etkin bir roldedir ve sürekli olarak kullanılır. Bu verilerin içerisinde ise alaka düzeylerini en iyi şekilde tahmin etmek için çeşitli algoritmalar yer alır. Bu algoritmalar üzerinden aktarılan sinyallere ise Google algoritması çok önem vermektedir. Var olan algoritmaların statik olmadığı ve yeni verilerin eklenmesi sonucunda sürekli olarak değiştiği bilinmelidir. Yani bu alan içerisinde yer alan veriler her geçen gün gelişiyor ve bunun sonrasında algoritmaların sorgulara verdiği cevaplarda da gelişmeler görülmektedir.

Bu gibi sebeplerden ötürü, hayatımıza dahil olan her bir kelime ile beraber Google üzerinde yer alan arama sonuçlarında da geniş bir kapsam oluşur. Yani size ait olan sayfa birinci sırada yer alırken bir anda 4 ya da 5.sıraya kadar düşüş yaşayabilir. Bu düşüşten bir hafta sonra ise tekrar birinci sıraya yerleşebilir. Bu durum, Google ve data setinde yer alan makine öğrenmesinden kaynaklıdır. 

3- Yararlı sayfa sıralaması yapar

Yoğun olarak yapılmakta olan bir sorguyu yaptığınızda, karşınıza birbiri ile benzer olan binlerce sayfa çıkabilmektedir. Peki bu kadar sayfa arasında bir sitenin en üst sırada yer almasının sebebi nedir? Var olan bir sayfa, kullanıcılar için çeşitli faydaları sağlar. İşte bu sayfaları da analiz ederek belirleyen bir Google algoritması mevcut. Google, sıralamaları yapabilmek amacı ile bu algoritmalarından yardım almaktadır. 

Peki bu oluşturulan sıralamaları hangi faktörler ve unsurlar belirler? Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Site içerisinde yer alan içeriğin taze oluşu
  • Kullanıcılar tarafından sorgulanan kelimenin size ait sitede kaç defa geçirildiği
  • Mevcut sitenin kullanıcılar için iyi bir deneyim sunup sunmadığı
  • Sayfaya ait olan hız
  • Sayfa açılırken yaşanmayan gecikmeler
  • Kullanıcıların siteye girmesi ile beraber gösterilen ilk resmin gecikmeden açılıyor olması
  • Kullanıcılar için ne kadar dost bir sayfa olduğu
  • Sayfada yer alan menü yapısı
  • Sayfa içerisindeki başlık yapısı
  • Sayfanın hangi kelimeler ile tanımlandığı ve sonrasında da içerisindeki metinlerle ne kadar bu kelimeye bağlı kaldığı

Bu gibi faktörler, Google algoritması tarafından sıralama oluşturulurken dikkat edilen faktörlerdir. Bunlarla beraber, güvenilirliği yüksek olan ve sizin hizmetinize benzer yapıda bulunan bir siteden size ait bir backlink çalışması yapılıyorsa, bu çalışma sonrasında da algoritmalar sizi olumlu anlayacaktır. Eğer backlink çalışmalarınızı güvenilirliği yüksek olan sitelere yaptırabilir ve bunu da yüksek sayılara çıkartabilirseniz, Google yeni algoritması üzerinde otoriter bir site görünümü elde edebilirsiniz.

Farz edelim ki bir miktar paranız var ve güvenilir, sağlam bir araç almak istiyorsunuz. Yapacak olduğunuz ilk şey araçlardan anlayan bir tanıdığınıza giderek ondan size bir araç önermenizi istemektedir. Bununla beraber, farklı kişilere de yine aynı soruyu sorarak araç önermesini istersiniz. Bu kişilerin tamamı size bir araç markasını önerirse de hemen giderek gözünüz kapalı bu arabayı alırsınız. Google algoritması da bu şekilde çalışan bir sistemdir. Backlinkler ne kadar fazla ise o siteye o kadar güven duyar ve otoriter olarak görür. 

Geçmişte bu sıralama faktörleri için yapılan anahtar kelime fazlalığı sorunları vardı. Kişiler, yalnızca üst sıralarda gözükmek için alakasız anahtar kelimeler ile spam oluşturabilecek metinler yazıyordu. Google yeni algoritması ile beraber gelen güncellemeler, genel olarak bunların önüne geçecek bir yapı içerisindedir. Eğer günümüzde bu tarz bir uygulama içerisine girer ve Google tarafından fark edilirseniz, bir ödüllendirme değil ceza ile karşılaşırsınız. Bu sebepten dolayı da çalışmalarınızı yaparken dikkat etmeli ve spam oluşturabilecek olan çalışmalardan kaçınmalısınız. 

4- En iyi sonuçları getirme

Google üzerinde arama yaptığınız zaman, karşınıza genel olarak en iyi sonuçlar çıkmaktadır. Peki Google bunu nasıl bir yöntem ile başarıyor? Google algoritması, var olan sonuçları sizin karşınıza çıkarmadan önce ilk olarak bir analiz yapar. Zincir halinde çalışan bu algoritmalar, arama sonuçları üzerindeyken tek bir konum üzerinde yer almamaktadır. Bu alanda çok geniş alanlara yayılarak daha fazla konumu ele alır. Google, Sizin yapmış olduğunuz sorguya göre dar mı yoksa geniş bir çerçevede mi yorum yapılması gerektiğini de yine bu algoritmalar sayesinde gerçekleştirmektedir. 

Sıralama algoritmaları, Google üzerinde bulunan temel bir hedeftir. Yapılmakta olan sorgular, sizlere özel olarak kişileştirilir ve buna göre bir cevap oluşturulur. Buna bir örnek olarak; arama sonuçlarında yer alan sitelerin ve o havuzun her tarayıcıda istenen şekilde görülüp görülmediğini inceler. Bilgisayarlar, tabletler ya da telefonlarda yapılan bu incelemeler, doğru bir görünüm elde edilerek istenileni verip vermediği tarzında değerlendirilir. Bu değerlendirmeler arasında sayfaya ait boyutlar, görsellerin durumları ve sayfanın istenen zaman aralığında yüklenip yüklenmediği vardır. Bu sebepten dolayı da istenen bu analizlere doğru karşılık verebilmek için size ait olan siteyi sürekli olarak denemelisiniz. Yapılan denemeler, siteniz hakkında daha somut bilgiler vererek gerekli değişiklikleri yapmanızı sağlayacaktır. 

5- Google bağlamı dikkate alır

Google bağlamı sözü ile kast edilen bu alan içerisindeki içeriklerdir. Google algoritması, size ait olan düşünceleri anlamayı hedeflemektedir. Bu düşünceler yapılan sorgulamada neyi kastettiğiniz, bu kelimeyi ne sebeple aradığınız, çıkan sonuçlar arasında neyi bulmayı hedeflediğiniz ve bu aramayı herhangi bir iş için mi yapıyorsunuz gibi düşüncelerdir. 

Buna bir örnek vermek gerekirse eğer, simültane çeviri örneği tam olarak doğru bir örnek olacaktır. Google yeni algoritması ile beraber bu çeviriler motomot çevrilememektedir. Daha açık bir şekilde anlatmak gerekirse, bir bil üzerinden başka bir dile çeviri yapılacakken, çevrilen sözün kelime anlamı direkt olarak çevrilmez. Bu durum ile daha çok dizi, film izlerken karşılaşırız. Yabancı bir dizi ya da film izlerken söylenen sözün kelime anlamını bilirsiniz fakat çevirmen kendi dilinize başka bir anlam ile çevirmiştir. Bunun sebebi ise o kelimenin asıl anlamı ile çevrilmesinden sonra anlatılmak isteneni karşılayamayacak olmasındandır. Google algoritması içerisinde yer alan çeviri hizmetleri de böyledir. İstenen kelimenin yerine anlam bozulmasın diye başka bir çeviri çıkartabilir. 

Verilen örnekler ile beraber, Google yapısının direkt olarak yazılanı değil, anlamın ne olduğunu hedef aldığını görüyoruz. Ayrıca, Google yeni algoritması, size ait bölgenin alaka seviyesine göre bir içerik çıkartmak isteyebilir. Bunu ise konumunuza ve dil ayarlarınıza göre yapar. Mesela futbol kelimesini arattınız diyelim. Futbol, ülkemizde direkt olarak 11 kişi ile oynanan futboldur. Fakat bu durum Amerika için geçerli olmaz. Orada futbol kelimesini aratırsanız, karşınıza 11 kişi ile alakasız olan Amerikan futbolu çıkacaktır. Bu sebepten dolayı da yaşamış olduğunuz alanın konumu ve dili büyük bir öneme sahiptir. 

Google Algoritma Güncellemesi 2022

Google yen algoritması, bildiğimiz kadarı ile en son 26 Temmuz tarihinde güncelleme yapmıştır. Yapılan bu güncelleme, çok daha değerli bir halde bulunan linklerin belirlenmesi için oluşturulmuştur. Bunun yanında, 12 Temmuz’da çıkarılan bir güncelleme daha vardı. Bu güncelleme ise ana çekirdek algoritmaya ait güncellemenin tamamlandığı belirtiliyordu. 

Nisan ayı içerisinde yapılan çekirdek algoritmaya dair güncelleme, 7-28 haziran arasında tamamlandı. Bu sayede Google algoritması üzerinde de çeşitli değişiklikler görüldü. 

Eğer güncellemeler konusunda kronolojik sıra ile geri yönlü hareket edersek, bir diğer güncelleme ise Danny Sullivan’ın duyurmuş olduğu ve 23 Haziran’da yapılan güncellemedir. Bu güncelleme, Google algoritması üzerinde etkili olan bir sisteme karşı savaş güncellemesidir. 

15 Haziran tarihi içerisinde de önemi yüksek olan bir güncelleme yapıldı. Bu yapılan güncelleme, sayfalara ait deneyimlere yönelik bir güncellemeydi. Google yeni algoritması, bu güncelleme ile beraber sayfaların açılış hızlarına dikkat çekerek yeni bir hareket başlattı. 

10 Haziran tarihi ise, çok daha özel bir güncellemenin hayatımıza girdiği bir tarihti. Bu güncelleme, spesifik bir konu üzerinde koruma sağlıyordu. Yapılan güncelleme sayesinde, ciddi manada şiddet gören kişilerin korunması ele alınmıştı.

2 Haziran içerisinde bir güncelleme daha yayımlandı ve Mayıs ayında herhangi bir güncelleme olmadan devam edildi. 

8 Nisan tarihi, Google algoritması üzerinde yapılan bir güncelleme ile devam etti. Bu güncelleme ise ürünlere gelen yorumlar ile alakalıydı. Bu yorumlar, sıralamalar karşısında etki edebilecek yorumlar olarak belirlendi. 

21 Şubat tarihi, önemli bir güncellemenin yapılmış olduğu bir tarihtir. Arama sonuçları üzerinde yer alan bir sayfanın, buna nazaran çok daha farklı alt pasajlardan ve değerli alt pasajlardan meydana getirildiği kabul edildi. Eskilerde inanılmış olan “arama sonuçları yalnızca bir kelimeye karşılık oluşturulur” düşüncesi, bu güncelleme ile artık son buldu ve daha farklı anahtar kelimelerin analizleri sonrasında da arama sonuçlarının meydana getirildiği kabul edildi. 

Hemen Ara