SEO Ajansı Fikir Bilişim

Google Reklam Ajansı

Google Ads , Google’ın online reklamcılık hizmetidir. İnternet kullanıcılarına, sunduğunuz ürün ve hizmetlerle tam olarak ilgilendikleri anda erişmek için çevrimiçi reklamlar yayınlayabilirsiniz.  Reklam yayını için bütçenizi kendiniz oluşturabilir ve istediğiniz anahtar kelimelerde reklam yayınını yapabilirsiniz. GOOGLE ADS üzerinden reklam veren işletmeler sundukları hizmet veya ürün için çok daha fazla müşteri veya kitle ile kısa sürede temas kurabilir.

Google Ads Partner İşletmenizin reklam kampanyalarını düzenli ve profesyonelce yöneterek istediğiniz verimi almanıza yardımcı olur. Müşterilere daha kolay ve hızlı ulaşmanın yanında daha iyi performans gösteren reklamlar ile bütçenizi verimli kullanmanızı sağlar. Bu nedenle Google reklam programından yararlanmak adına bu konuda deneyimli ve tecrübe sahibi bir Google Ads Reklam Ajansı ile çalışabilirsiniz.

Google Ads Reklam Türleri

Ads reklam kampanyalarını etkili ve başarılı bir şekilde yönetmek adına yayınlayacağınız reklamlar hakkında bilgi sahibi olmalısınız. İşletmeniz için en ideal reklam türünün belirlenmesi ve rekabet ettiğiniz firmaların analiz edilmesi ile başlanacak bir çalışma sizin de bu alanda başarılı olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca; işletmeniz ile ilgili hedef kitlenin belirlenmesi, reklam bütçesinin oluşturulması ve anahtar kelime çalışması olmazsa olmazınızdır. Belirttiğimiz bu çalışmalar yapıldıktan sonra; Google Ads Reklam Türlerinden işletmeniz için en uygun olanını belirleyin. Şimdi isterseniz reklam türleri arasında en çok kullanılan veya en çok verim alının reklam türlerinin neler olduğundan bahsedelim;

Google Arama Ağı Reklamları

İşletmelerin google aramalarından ulaşmak istedikleri müşterileri için en sık kullandığı reklam birimidir. İşletmeniz veya ürünleriniz için belirlediğiniz anahtar kelimeler ile alakalı yapılan aramalar ile kullanıcıların size kolaylıkla ulaşması sağlanmaktadır. Metin reklamları, Alışveriş reklamları, Resim veya video reklamları bu alanda en etkin reklam birimleridir. Sizde bu reklam birimlerinden istediğinizi seçerek Ads kampanyalarına hemen katılabilirsiniz.

Google Görüntülü Reklamlar

Google tarafından işletmelerin doğru kitlelere ulaşması adına sağladığı Google Görüntülü Reklamlar oldukça etkilidir. Kullanıcıların daha fazla dikkatini çekmesinde en etkili reklam türlerinin başında gelir. Daha fazla kitleye ulaşmak adına; reklam metnini belirleyin; logo veya resimlerinizi yükleyerek hemen daha fazla görünür olun.

Google Alışveriş Reklamları

Alışveriş reklamları diğer reklam birimleri gibi anahtar kelime odaklı değil Merchant Center sistemi ile hizmet vermektedir. Google Merchant Center üzerinden belirttiğiniz ürün verileriniz için en uygun reklam politikasına sahip olmanız sağlanmaktadır. Bu reklam türü ile daha uygun potansiyel müşterilere hızlı bir şekilde ulaşmanız sağlanır.

Google Mobil Uygulama Reklamları

Google reklamlarının cep telefonu veya tablet ekranlarında yayınlanmasına imkan veren reklam politikasıdır. Özellikle Google Play veya Apple App Store giriş ekranlarında reklamlarınız gösterilerek; daha fazla kişiye ulaşmanız sağlanır. Ayrıca Google Mobil Uygulama Reklamları Youtube üzerinden yayınlanan etkili bir reklam türüdür.

Google Yeniden Pazarlama Reklamları

İşletmeniz ile daha önceden etkileşimde bulunmuş kitlelere ulaşmanın en etkili yoludur. Satış etkinliğini artırmanın en etkili yöntemi olan Google Yeniden Pazarlama Reklamları ile; doğru erişim, odaklı reklamcılık, büyük ölçekli erişim ve etkili fiyatlandırma imkanlarına sahip olacaksınız.

Blog güncellemelerimizi almak için posta listemize katılın. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Gizliliğinize saygı duyuyoruz ve bilgilerinizi asla paylaşmayacağız.
google ads ajansı
Google Ads

Google Ads Nedir?

Eskiden Google Adwords olarak bilinen Google Ads, Google arama sonuçlarında ve ilgili sitelerde reklamlarınızın görüntülenmesini sağlayan bir marketing aracıdır. Günümüzde neredeyse tüm Google reklam ajansı hizmeti veren kuruluşlar Google Ads kullanmaktadır. Google, internetin yapı taşı olduğu için Google Ads reklamları en fazla bütçeye sahip pazarlama aracıdır. Kasım 2000’de hayatımıza giren Google Ads’in şu an 1 milyon üzeri aktif kullanıcısı bulunmaktadır.

Bu içerikte sizlere rehber olması için Google reklam verme stratejilerini, Google Ads ajansı nasıl çalışır ve nelere dikkat eder gibi konu başlıklarını ele alacağız. Diğer yandan, bu marketing aracını kendi reklam verme stratejilerinizde nasıl kullanabilirsiniz inceleyeceğiz. Fakat bunu yapmadan önce gelin birlikte birçok Google reklam ajansı neden Google Ads kullanıyor, Google Ads’e neden reklam vermelisiniz inceleyelim:

Esasında bütün işletme sahipleri, ürün ve hizmetlerinin daha geniş kitlelerce duyulmasını ister. Bunun için de telefonları daha sık çalmalı, reklam verdikleri gönderilere daha çok tıklanmalı ve web siteleri daha çok trafik almalıdır. Bu eylemlerde artış yaşandıktan sonra satışların da artması çok olasıdır. Tüm firmalar, marka görünürlüğünü ve bilinirliğini pozitif yönde artırmak ister. Dahası, bu süreçte reklamlara ayırdığınız bütçenin size nasıl geri döndüğünü net bir şekilde görebileceksiniz.

Çok basit bir matematikle devam edelim. Bir e-ticaret siteniz olsun ve ürün satışlarından ortalama 60 TL kar ettiğinizi düşünelim. Daha sonra her 40 TL’lik reklam harcamasında bir satış elde ettiğinizi varsayın. Yani, 400 TL harcayarak 600 TL elde ediyorsunuz. Aynı mantığı hizmet sektörüne uyarlayabiliriz. Birçok Google reklam ajansı bu mantıkla çalışır. 100 TL reklam harcamasına karşılık olarak 15 telefon araması ya da form doldurma talebi aldığınızı düşünün. 15 talebin 2 tanesini müşteriye çevirdiğinizi varsayalım. Yine aynı mantıkla 100 TL. verip 150 TL kazanıyor oldunuz. Google reklam verme stratejileri bu nedenle önemlidir.

Google Ads reklam vermenin öneminin pekiştirilmesi açısından 2019 yılından birkaç farklı Google reklam ajansından elde edilen istatistiklerin bazılarını aşağı bırakıyoruz:

  • 2019 yılındaki verilere göre Google’da ayda ortalama 170 milyar ve üzeri arama gerçekleştiriliyor.
  • Sadece Google reklam verme stratejisi ile 2 milyondan fazla web sitesi ve uygulamada reklamlarınız görünebilir.
  • KOBİ’lerin harcadığı her 7 TL reklam bütçesi 17 TL’ye tekabül ediyor.
  • Google sorgularınızdaki tıklamaların %40’ı ilk üç sıradaki reklam sonuçlarına gidiyor.
  • Hizmet ve ürün satın alma amaçlı yapılan aramalarda %65 reklam sonuçlarına yöneliniyor.

Kısacası bir Google reklam ajansı ile çalışarak şu anki sonuçlarınızdan çok daha etkili sonuçlar alabilirsiniz.

Google’a reklam vermenin maliyeti nedir?

Bu sorunun net bir cevabı yoktur çünkü Google, reklam bütçesi belirleme konusunda özgürlük sunuyor. Aylık bütçeniz dahilinde dilediğiniz bir reklam bütçesiyle başlayarak daha sonra bütçenizi artırabilirsiniz. Google Ads reklam verme stratejisinde reklam bütçeniz yalnızca kullanıcılar reklamınıza tıklarsa harcanır. Bu nedenle reklamlarınızın tıklama almadığı bir senaryoda, reklam bütçeniz korunacaktır.

Google’a ödeme nasıl yapılır?

Google Ads reklam verme çalışmalarında ödemelerinizi kredi kartı, banka kartı ya da banka ödemesi ile gerçekleştirebilirsiniz. Online bir şekilde kredi ya da banka kartı ile ödeme yapmayı tercih ederseniz ödemelerinizi iki farklı şekilde faturalandırabilirsiniz.

Manuel ve otomatik ödeme yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Manuel ödeme ile reklam hesabınızda tanımlı olan karttan dilediğiniz zaman ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Otomatik ödemede ise reklam hesabınız Google tarafından borçlandırılır ve harcamalarınız sınıra ulaştığında Google ödemeyi otomatik olarak kendi tarafına çeker.

Hazırlanan reklamlar kaç gün yayında kalır?

Her reklam kampanyanız için günlük maksimum harcamayı sınırlandırabiliyorsunuz. Diyelim ki reklam bütçeniz 1000 TL ve bu 1000 TL’yi anlaştığınız bir Google reklam ajansı aracılığıyla ya da bireysel olarak reklam hesabınıza aktarabilirsiniz. Kampanyanızın günlük bütçesi 10 TL ise bir aylık maksimum harcama tutarınız 300 TL olacaktır.

Reklam tıklamalarının bedeli ne kadar?

Google Ads reklam verme modeli açık artırma ile çalışır. Yani, Google’da yaptığınız her arama sorgusu için ayrı açık artırmalar düzenlenir. Reklamverenler de açık artırmaya dahil edilir ve reklam kalite puanlarına göre listelenirler. Burada, reklam puanlarınız her anahtar kelime için verilen TBM ve kalite puanı ile belirlenir. Kalite puanınız arttıkça TBM düşecektir.

Anahtar kelimeler

Birçok Google Ads ajansı tıpkı SEO ajansları gibi anahtar kelimelere oldukça önem verir. Bunun nedeni, arama motoru reklamlarının temelini ve büyük bir kısmını anahtar kelimelerin oluşturmasıdır. Kullanıcılar sektörünüz ve hizmetleriniz ile alakalı sorgularda bulunarak firmanıza ulaşacağından anahtar kelimelerinizi iyi belirlemeniz gerekmektedir. Hangi arama sorgularında reklam göstermek istediğinizi belirlemeniz için anahtar kelimelere ihtiyacınız olacak.

Gösterim, tıklama ve tıklama oranları

Çalıştığınız Google reklam ajansı sizlere gösterim ve tıklama oranlarını detaylı şekilde sunacaktır. Diğer yandan siz de bireysel olarak Google Ads’in arayüzünden anahtar kelimelerinizin ne kadar gösterim ve tıklama aldığını rahatça görebilirsiniz. Tıklama oranı, anahtar kelimelerinizin tıklamalarının gösterime bölünmesi ile bulunur. Böylece hangi anahtar kelimelerin arama sorgularında gösterim aldığını net bir şekilde görebilirsiniz.

TBM nedir?

Açılımı Tıklama Başına Maliyet olan TBM, tıklama başına ödeme yapmak istediğiniz maksimum tutarı belirtir. Diğer yandan bu, maksimum tutardır. Yani belirlediğiniz tutarı ödemek zorunda değilsiniz, daha azını da ödeyebilirsiniz.

Kalite puanı nedir?

Google reklam verme metriklerinde çok önemli bir yere sahip olan kalite puanı, eklediğiniz her anahtar kelime için ayrı ayrı belirlenir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kalite puanınız, TBM’yi etkiler. Yani kalite puanınız arttıkça tıklama başına ödediğiniz maliyet azalır. Hem daha yüksek sıralamalar elde edersiniz hem de daha düşük ücretlerle reklamınızı gösterirsiniz. Google, kalite puanı belirlerken 3 faktörü ele alır: beklenen tıklama oranı, açılış sayfası deneyimi ve reklam alaka düzeyi.

Çalıştığınız Google reklam ajansı bu üç metriğe dikkat edecektir. Bunları inceleyelim:

  • Beklenen tıklama oranı: Beklenen tıklama oranı direkt olarak kalite puanınıza etki eder. Bu özellik, önceki TO verilerinizden yararlanarak ortalama bir değer üretir. Yani, reklamlarınızın ne sıklıkla tıklama alacağı hakkında bir görüye sahip olmanızı sağlar.
  • Reklam alaka düzeyi: Reklam alaka düzeyi ise kampanyalarınız için seçmiş olduğunuz anahtar kelimelerin reklamlarınızla ne denli alakalı olduğunu ölçer. Örneğin, Google’da “Sapanca Bungalov Evler” şeklinde bir arama yaptığını varsayalım. Karşınıza çıkan sayfada “Sapanca Bungalov Ev” ve “Sapanca’da En Uygun Oteller” başlıklı iki farklı site yer alıyor olsun. Elbette “Sapanca Bungalov Ev” reklamı, sizin arama sorgunuzla daha alakalı olacaktır. Bu anlamda alaka düzeyi puanınızı yükseltmek için birbiriyle ilişkili olan kampanyaları aynı reklam grubunda tutmamalı, ayrı reklam grupları oluşturmalısınız.
  • Açılış sayfası deneyimi: Açılış sayfası deneyimi ise Google’ın en çok önem verdiği başlıklardan biridir. Birlikte çalıştığınız Google reklam ajansı sizi bu konuda yönlendirecektir. Google burada, kullanıcıları yönlendirdiğiniz sayfanın arama sorguları ile uyumuna bakacaktır. Bu anlamda eğer açılış sayfası çok geç yükleniyorsa, sitenin ve sayfanın kasmasına sebep olan çok fazla görsel ve video varsa, site ve sayfa mobil uyumlu değilse ve genel olarak kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen bir tasarıma sahipse Google, size öncelik vermeyecektir. Çünkü Google kullanıcı deneyimi konusunda son derece hassas bir anlayışa sahiptir. Ziyaretçiler reklamınıza tıklayarak yukarıda saydığımız sebepler nedeni ile sitenizi anında terk ediyorsa hem reklam bütçeniz boşuna harcanacak hem de hemen çıkma oranı (bounce rate) artacaktır. Bu demek oluyor ki reklam bütçenizi değerli işleme dönüştüremediğiniz gibi Google, büyük bir olasılıkla sitenizi cezalandıracaktır. Diğer yandan bu sayfaların reklam verdiğiniz anahtar kelimelerle mutlaka uyumlu olması gerekiyor.

Ortalama konum nedir?

Çalıştığınız Google reklam ajansı reklamınızı, rakip reklamların üzerinde göstermek için çeşitli stratejiler deneyecektir. Burada ortalama konum, reklamınızın Google SERP’lerde diğer reklam konumlarına oranla ortalama sıralamasını gösteriyor. Ortalama konumunuzu 1.1 olarak varsayarsak reklam gösterimlerinizin büyük bir kısmı ilk sırada çıkıyor ancak en üstte çıkmıyor demektir. Google reklam verme stratejilerinde bu bilgiler sizler için çok değerlidir.

Dönüşümler

Dönüşümler de çalıştığınız Google reklam ajansının ivedilikle özen gösterdiği metriklerden biridir. Özetle dönüşümler, verdiğiniz reklamların ve harcadığınız reklam bütçesinin size getirisidir. Değerli dönüşümleri takip ederek ne kadar harcamaya ne kadar kazanç elde ettiğinizi görebilirsiniz. Örneğin bir e-ticaret mağazası için önemli dönüşümler satış ve sepete ekleme kararıyken hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir firma için form doldurma veya telefon araması gerçekleştirme olacaktır. Diğer yandan, bu dönüşümlerin takibi için birlikte çalıştığınız Google reklam ajansı ya da bireysel olarak siz, bazı entegrasyonlar yapmalısınız.

Google’da reklam vermeye başlamadan önce dikkat etmeniz gerekenler

Google reklam verme stratejilerinde incelemeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:

Hedeflerinizi belirleyin

Google Ads reklam verme hedeflerinizi belirledikten sonra reklamlarınızı aktif edebilirsiniz. Hedeflerinizi doğru ve tutarlı belirlemek, hangi eylemlerin işinize daha çok yarayacağının tespitini yapmanızı kolaylaştıracaktır.

Google reklam verme hedefleri işletmelerin yapısına göre değişeceğinden örneğin;

  • E-ticaret mağazaları için ürün satışı,
  • Olası satış yaratma siteleri için potansiyel müşteri elde etmek,
  • Yayıncılar için etkileşim ve takipçi artışı,
  • Blog siteleri için kullanıcıların aradığı bilgiyi sunmak,
  • Markalar için bilinirliği ve sadakati artırmak olabilir.

Google reklam verme hedefleri dönüşümler etrafında şekillenir. Bu anlamda markanız yahut işletmeniz için değerli kabul edilebilecek işlemleri belirlemeli, bu hedeflere yönelik optimizasyonlar gerçekleştirmelisiniz.

Hedef kitlenizi belirleyin

Birlikte çalıştığınız Google reklam ajansı, hedef kitle analizini yapacaktır. Öncelikle aşağıdaki sorulara cevap vermeniz gerekmektedir:

Hedef kitleniz kim? Hedef pazarınız hangi kullanıcılardan oluşuyor?

  • Burada, ürün ve hizmetlerinizin yerel ya da global hangi pazara hitap ettiğini belirlemeniz gerekmektedir,
  • Müşterilerinizi işletmeler mi kişiler mi oluşturuyor? Son kullanıcıya mı hitap ediyorsunuz? Burada B2B ve B2C ayrımını yapmanız gerekmektedir. Böylece reklam metinlerinizi ve açılış sayfalarınızı buna göre optimize edebilirsiniz,
  • Hedef kitlenizin internet davranış kalıpları nasıl? Nasıl bir kitleye hitap ettiğinizi bildiğinizde onları harekete geçirecek yönlendirmelere de hakim olursunuz,
  • Rakip analizi yapın. Rakiplerinizin internet davranışları, postları, web siteleri, sevdikleri ve sevmedikleri içerik stratejileri size fikir verecektir.

Hedef kitlenize sunduklarınız nelerdir?

  • Burada neyi rakiplerinizden farklı yaptığınızı sorgulayın. Beraber çalıştığınız Google reklam ajansı bunları belirlemede size yardımcı olacaktır.
  • CTA dediğimiz call-to-action kalıpları belirlemeniz gerekmektedir. Hedef kitlenizi harekete geçiren söylemler nelerdir?
  • Kullanıcılar reklamlarınıza neden tıklamalı? Sizi ayrı kılan, özel yapan nedir? Kullanıcılar neden sizi tercih etsin? Tekliflerinizi gözden geçirin.

 Google Ads ajansınız ile bu sorulara cevap vererek gözle görülür ilerleme kaydedebilirsiniz.

Reklam bütçenizi belirleyin

Google Ads reklam verme stratejilerinizde önemli yer tutan reklam bütçenizi, hedefleriniz ve anahtar kelime rekabetiniz doğrultusunda belirlemelisiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Google istediğiniz bütçe ile reklam başlatmanıza izin verir.

Google reklam nasıl verilir?

Google reklam ajansınız bu süreci sizin yerinize uygulayacaktır. Reklamlarınızdan profesyonel oranda geri dönüş almak ve reklam bütçenizi doğru kullanmak için uzman bir Google Ads ajansı ile çalışmanızı öneriyoruz. Diğer yandan, Google reklam verme sürecini bireysel yönetmek isteyen kullanıcılar aşağıdaki adımları inceleyebilir:

1- Google Ads hesabı oluşturun

  • Google Ads hesabı oluşturmak için buraya tıklayın,
  • Ardından hemen başlayın seçeneğine tıklayarak mail adresiniz ile hesabınızı kurun.
  • Karşınıza çıkan ekrandaki bilgileri doldurarak devam edin. Burada, temsili olarak oluşturduğunuz kampanyayı daha sonra silebilirsiniz.

Google Ads ile oluşturduğunuz kampanyaları görebilir, verileri tarih aralıklarına göre inceleyebilir, reklam hesabınıza dair çeşitli metrik ve boyutlarla rapor oluşturabilirsiniz. Google sizlere bu noktada oluşturduğunuz raporların kaydını tutmanıza ve hesap erişimine sahip kullanıcılara göndermenize olanak sağlar. Diğer yandan, araç sekmesi ile hesabınızla ilgili faturalandırma detayları ve reklam planlaması gibi birçok kısma ulaşabilirsiniz.

Google reklam ajansınız size bu adımda yardımcı olacaktır. Google Ads’de karşınıza çıkan bazı alanlar aşağıdaki gibidir:

Planlama

Anahtar kelime planlayıcınız yeni anahtar kelime fikirleri edinebileceğiniz, mevcut anahtar kelimelerin rekabet verilerine erişebileceğiniz ve aranma hacimlerine ulaşabileceğiniz görüler sunar.

Reklam ön izleme ve teşhisi ise reklamlarınızın hedef bölgelerde ve dillerde gösterim alıp almadığının kontrolünü yapmanızı sağlar.

Paylaşılan kitaplık

Kitle yöneticisi aracı ile kitlenize dair genel bilgilere erişebilirsiniz. Google reklam ajansınız bu alandan kitle listelerine, kaynaklarına ve mevcut kitleye dair analizlere erişim sağlayabilir. Müşteri verilerinizi Google Ads hesabınıza aktararak yeniden pazarlama yapabilirsiniz. 

Portföy teklif stratejileri

Kampanyalarınızın tekliflerini oluşturup yönetebileceğiniz alandır.

Negatif anahtar kelime listesi

Kampanyalarınız için oluşturabileceğiniz negatif anahtar kelime listesidir.

Paylaşılan bütçeler

Reklam bütçeleriniz kampanya özelinde belirlenir. Bu araç ile kampanyalarınız adına ortak bütçe belirleyebilirsiniz.

Yerleşim hariç tutma listesi

Görüntülü reklamlarınızın görüntülenmesini istemediğiniz yerleşimleri bu alandan yönetebilirsiniz.

Toplu işlemler

Google reklam ajansınız bu alanları sizin yerinize uygulayacaktır. Bu alanda, Google reklam ajansınız hesabınızla ilgili toplu güncellemeleri yönetebilir. Aynı zamanda Google reklam verme stratejisine dair komutları buradan çalıştırabilirsiniz. Yine de belirttiğimiz gibi teknik donanım gerektiren bu alanı Google reklam ajansınızın sizin yerinize yapması daha sağlıklı olacaktır.

Ölçüm

Hesabınıza dair dönüşüm oluşturma ve verileri inceleme kısımlarını yapabileceğiniz alandır.

Faturalandırma

Hesabınıza dair erişimleri, faturalandırma ve ödeme yöntemlerini yönetebileceğiniz alan burasıdır.

2- Anahtar kelime araştırması yapın

Bu alanda reklam vereceğiniz anahtar kelimeleri belirliyorsunuz. Google reklam ajansınız, ürünlerinizi anlatan kelimeleri bu alana girecektir. Bu kısımda anahtar kelimelerinizin aylık aranma sayısı, rekabeti, istatistiklerini ve ortalama TBM’leri görebilirsiniz. Bu alanda, anahtar kelimeleri olabildiğince özelleştirmek önemlidir.

Profesyonel Google reklam ajansınız burada size “Mac bilgisayar” ile “Macbook Air Intel Core i5” arasındaki farkı açıklayacaktır. Kelimeleri ne kadar spesifikleştirirseniz satış yapma olasılığınız o kadar artacaktır çünkü ne satın almak istediğini bilen kişilere doğrudan ulaşacaksınız.

3- Kampanya ayarlarını kurgulayın

Google reklam ajansı burada belirli ayarlamalar yapacaktır. Bu alanda reklamlarınızın hangi bölgelerde görüneceğini seçebilirsiniz. Bunu tek kampanyada yapabileceğiniz gibi reklam bütçenizin belirli bir kısmını X diğer bir kısmını Y şehrine harcamak istiyorsanız iki ayrı reklam grubu oluşturacaksınız. Kampanya özelinde belirleyebileceğiniz özellikler aşağıdaki gibidir:

  • Günlük bütçe
  • Reklam yayın saatleri
  • Konum ve dil hedefleme
  • Teklif stratejisi
  • Ağ hedefleme

Google reklam ajansınız Google reklam verme stratejilerinde birçok parametreyi gözden geçiriyor. Bu alanda, anahtar kelimeler kullanıcıların arama davranışlarına göre kampanyalara ayrılmalıdır. Örneğin,

“Bilgisayar” huninizin en üst basamağında,

“Macbook bilgisayar” orta basamakta,

“Macbook Air satın al” en alt basamakta yer alacaktır.

Şimdi eşleme türlerini inceleyelim:

Anahtar kelimelerde kullanılan 4 farklı eşleme türü vardır. İnternet sorguları çok farklı yerlere gidebileceğinden ürün ve hizmetlerinizle alakalı kelimelere reklam vermek isteyeceksiniz. Örneğin “kadın çorabı” anahtar kelimesinin tetiklendiği tüm sorgulara reklam vermek istemezsiniz. İstemediğiniz sorgular için yukarıda bahsettiğimiz negatif eşlemeyi yapabilirsiniz.

Geniş eşleme

Google reklam ajansınızın halletmesini şiddetle tavsiye ettiğimiz eşleme türüdür. Eğer anahtar kelimelerinizi noktalama işareti kullanmadan ekliyorsanız direkt olarak geniş eşleme seçeneğine dahil olacaksınız. Bu demek oluyor ki anahtar kelimeleriniz yakın ve benzer anlama gelen tüm sorgularda reklamlarınızı gösterecek. Bu eşleme türünü kullanıyorsanız Google Ads ajansınızın raporları sürekli takip etmesi gerekecektir.

Bizim sizlere tavsiyemiz bu eşleme türünü yalnızca alanında uzman bir Google reklam ajansı ile çalışırken kullanmanız. 

Geniş eşleme +

Anahtar kelimelerin başına “+” eklediğinizde anahtar kelimeleriniz arama sorgusunda geçecektir. Ancak yazım hataları içeren ve yakın alakalı sonuçlarda reklamlarınız yine de gösterilecektir.

Örneğin +Macbook +Air anahtar kelimesi “Macbook al, Macbook Air fiyatları, Macbook Air apple” gibi arama sorgularında gösterim alabilir. 

Sıralı eşleme “-“

Anahtar kelimelerinizin başına “ getirdiğinizde sıralı eşleme yapmış olursunuz.

Tam eşleme [-]

Google reklam ajansınız bu eşleme türü ile anahtar kelimelerinizin üzerinde tama yakın kontrol sağlar. Reklamlarınız yalnızca belirlediğiniz anahtar kelimelerde ve yakın anlamlarda gösterim alır.

4- Reklam metni hazırlayın

Google reklam ajansınız ile istişare ederek yayınlayacağınız reklam metinleriniz, kullanıcıların karşısına çıkan ilk metindir. Bu nedenle reklam metinleriniz olabildiğince içerik, servis ve hizmet ile alakalı, ilgi çekici ve ayırt edilebilir olmalıdır.

5- Reklam uzantılarını ayarlayın

Google reklam ajansınızın ayarlamalarını yapacağı reklam uzantıları arama butonu, adres tarifi, kullanıcı yorumları, açıklama metinleri ve reklam bağlantıları gibi kısımları içeren alandır. Reklam uzantıları ile reklamlarınızın tıklama oranlarını artırabilirsiniz.

6- Dönüşümlerin tanımlamalarını gerçekleştirin

Google reklam ajansınıza en büyük iş burada düşüyor diyebiliriz. İzlenebilir dönüşümlerin takibinin yapılabilmesi için teşekkür sayfasına bir snippet eklenmesi gerekmektedir. Böylelikle, bir kullanıcı teşekkür sayfasındaki kodu her tetiklediğinde Google dönüşüm işleminin tamamlandığını anlayacaktır.

Araçlar > dönüşümler > web sitesi kısmından gerekli ayarları yapabilirsiniz. Burada iki farklı snippet kodu göreceksiniz. Global site etiketini tüm sayfalara ekleyebilirsiniz. Diğer uandan, etkinlik snippet’ini yalnızca teşekkür sayfasına eklemeniz gerekmektedir.

7- Faturalandırma ayarlarını tamamlamayın

Google reklam ajansınız gerekli tüm kurulumları bitirdikten sonra kampanyaları yayına alabilirsiniz. Bu alanda faturalandırma sekmesinden geçerli bir ödeme yöntemi girmelisiniz. Sonraki süreçte yapmanız gereken işlemler kısaca veri toplayarak kampanya analizi yapmak olacaktır. Yine belirtmek isteriz ki Google reklam ajansınız teknik bilgi gerektiren bu alanları sizin yerinize uygulamalıdır.

En Çok Yapılan Google Ads Hataları

Yanlış anahtar kelime tercihi

Mümkün olan her anahtar kelimeyle reklam vermeye çalışmayın ve bunun müşterilerinize sunduğunuz ürün veya hizmetlerle yakından ilgili olduğunu düşünmeyin. Bu, şirketiniz için gereksiz maliyetler yaratabilir ve kalite ölçümlerini olumsuz etkileyebilir. Bu noktada kendinize şu soruları sorun: Seçtiğiniz anahtar kelimeler, ürününüzü gerçekten arayan veya ürüne ihtiyaç duyan kişiler tarafından kullanılabilir mi, yoksa alakalı oldukları için mi seçilirler?

Eşleme türlerinden faydalanmama

Eşleme türlerinden yukarıda bahsetmiştik. Kısacası eşleme türleri, bir anahtar kelimenin hangi arama sorgularını tetikleyebileceğini kontrol etmenizi sağlar. Bu, AdWords hesabınıza eklediğiniz anahtar kelimeleri sınırlandırmanıza, alakalı aramalarda tetiklenmelerini sağlamanıza ve reklamlarınızın istediğiniz aramalarda görünmesini engellemenize olanak tanır. Google reklam verme stratejilerinizi yöneten Google reklam ajansınız sizlere bu konuda yardımcı olacaktır.

Negatif anahtar kelime eklememe

Yukarda bahsettiğimiz negatif anahtar kelime ekleme/eklememe ayarlarını Google reklam ajansınız sizin için yapacaktır. Diğer yandan negatif anahtar kelimeler, anahtar kelimelerinizin hangi aramaları tetiklemesini istemediğinizi kontrol etmenizi sağlar. Bu, reklamların istenmeyen aramalarda görünmesini önlemeye yardımcı olur.

Diyelim ki Didim’i hedefleyen bir kampanyada +otel +rezervasyon gibi bir anahtar kelimeniz var. Kullandığınız anahtar kelime türüne bağlı olarak, reklamınız “otel rezervasyonunu iptal et” veya “Didim otel rezervasyonunu iptal et” gibi aramalarda da gösterilebilir. Bu tür sorgulardan kaçınmak için, hesabınıza anahtar kelime olmadan ‘iptal’ anahtar kelimesini eklemelisiniz.

Negatif anahtar kelimeler, AdWords hesabınızda hangi anahtar kelimelerin seçileceğine ve hangi eşleme türlerinin kullanılacağına karar verirken dikkate alınması önemlidir. 

Anahtar kelimeleri reklam gruplarına bölmeme

Anahtar kelimeleriniz ile reklam gruplarını alakalı eşlemek Google reklam ajansınızın yapacağı bir işlemdir. Kimse alakasız sorgularda alakasız ürün ve hizmetleri görmek istemez, değil mi?

Reklam uzantılarından faydalanmamak

Google reklam ajansınız reklam uzantılarında size destek olacaktır. Ek açıklamalar, reklam metinlerinizin öne çıkmasını sağlar. Bu sayede daha güçlü ve direkt kullanıcıya hitap eden reklam metinleri oluşturabilirsiniz.

Hedefle ve teklif ver seçimi

Google reklam ajansınız yeniden pazarlama kampanyalarında hedefleme ve teklif ver seçeneği ile teklif ver seçeneğinin ayrımını yapacaktır. Burada teklif ver seçeneği sadece kampanyalara eklediğiniz kitlenin teklifleri düzenlemesine olanak tanırken diğer seçenek kampanyayı yalnızca eklediğiniz kitleye gösterir.

Yanlış landing page seçimi

Google reklam ajansınız landing page seçimi konusunda sizi yönlendirecektir. Açılış sayfalarınız, kullanıcıların reklamlarınız ile etkileşime girdikten sonra gördüğü ilk sayfadır. Burada kullanıcıları direkt olarak almak istedikleri ürün ve hizmetin sayfasına yönlendirmeniz gerekmektedir. Alakasız sayfa yönlendirmeleri işinize yaramayacaktır.

Otomatik kuralları yanlış kullanmak

Reklam kampanyalarınızda otomatik kuraları kullanabileceğiniz gibi birlikte çalıştığınız Google reklam ajansı, otomatik kuralları olduğu gibi uygulamaması gerektiğinin bilincinde olacaktır. İş yükünü azaltmaları bir yana bu kuralları oluşturma süreci titizlikle irdelenmelidir.

Konum seçeneklerini yanlış kullanmak

Google reklam konumları için iki farklı seçenek sunar. Bunların ilki hedeflediğiniz bölgeyle alakalı arama yapan kullanılıcılarla ikincisi ise hedeflediğiniz bölgede yaşayan kullanıcılarla alakalıdır. Burada hedefleme ayarlarını doğru yapmanız önemlidir. Google reklam ajansınız bu metriklere dikkat ederek reklam bütçenizi en makul şekilde kullanacaktır.

Top / Other İstatistiklerine Bakmamak

Anahtar kelimelerin ortalama konumları yanıltıcı olabileceği için bir Google reklam ajansı ile çalışmanız yararınıza olacaktır. Reklamlarınızın ilk sayfada ama sayfanın en altında çıkıyorsa ve üst bölümde hiçbir reklam yoksa ortalama konumunuz 1 olacaktır. Ancak bu sonuç yanıltıcı olabilir. Google reklam ajansınız bu raporu kontrol etmeli ve performans değerlendirmesi yaparken bu durumu dikkate almalıdır.

Dönüşümleri yanlış kurma

Google reklam ajansınız birden çok şekilde dönüşümleri izleyebilir. Google Analytics ve Google Ads dönüşümleri içe aktarılırken karışıklıklar meydana gelebiliyor. Bu durum kampanyalarınızın dönüşüm verilerinde yanlışlıklara neden olabileceği gibi etkilediği stratejilerde de sorunlara yol açabilir. Google reklam ajansınız bu süreci titizlikle yönetmelş, en ufak bir hataya pay bırakmamalıdır.

Blog güncellemelerimizi almak için posta listemize katılın. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz. Gizliliğinize saygı duyuyoruz ve bilgilerinizi asla paylaşmayacağız.
Hemen Ara