Makale İçeriği
ToggleSayfa içi SEO çalışmalarında önemli bir yere sahip olan anahtar kelime yoğunluğu, doğru oranlar dahilinde tercih edildiği zaman istenilen verimin alınmasını sağlamaktadır. Bu oranlar sayesinde arama motorlarının dikkati çekilebilir ve mevcut sayfanın SERP listesindeki yeri artırılabilir. Yani SEO anahtar kelime tercihiniz ile hem aramalarda üst sıralarda gözükme şansı elde edebilir hem de bir anda çok daha düşük sayfa sıralamalarına sahip olabilirsiniz. Bu sebepten dolayı da doğru bir yoğunluk oranı yakalamanız gerekir.
Dijital pazarlama ajansı, çevrimiçi varlığınızı güçlendirmek ve hedef kitlenize ulaşmak için uzmanlık sağlar. Anahtar kelime yoğunluğunda da en iyi performansı almak için bu ajanslar ile çalışma yapabilirsiniz.
Anahtar Kelime Yoğunluğu Nedir?
Anahtar kelimelere ait yoğunluk oranı, hedeflenen kelimenin ne kadar oran ile bir site içerisinde geçmesini belirtmektedir. Bu orana göre site içerisindeki anahtar kelime sayısını ayarlayabilir ve kelime tercihlerinizi yapabilirsiniz.
Bu yoğunluk derecelerine bakarak anahtar kelimenin mevcut konu ile de ne kadar ilişkili olduğunu anlayabilirsiniz. Bu açıdan da sizin için yine avantajlı bir istatistik olacaktır.
Anahtar Kelime Yoğunluğu’nun Önemi
Yürütülmekte olan SEO kampanyaları içerisindeki anahtar kelimeler, bu kampanyalara direkt olarak etki etmektedir. Site içerisindeki içerikler ve mobil uyum gibi işlemlerin yanında anahtar kelime yoğunluğunu da doğru bir şekilde ayarlayarak rakiplerinizin önüne geçme şansı yakalayabilirsiniz. Bunun yanında, SERP listesindeki sıralamanızı da yükseltmeniz mümkün hale gelecektir.
Pazarlamacılar, daha çok SEO anahtar kelime seçimleri ile başarıya ulaştıklarına inanırlar. Bu inanış, doğru bir kullanım ve teknik ile elbette ki yanlış değildir. Hedeflediğiniz yöne doğru araştırmalar gerçekleştirmek ve nişinizi iyi tanımakla beraber anahtar kelimelerinizi de doğru bir şekilde seçebilirsiniz. Bu sayede mevcut sıralamanız üzerinde de farklılıklar görülecektir. Sıralamanız içerisinde farklılıklar yaşanması ve yükselişe geçmeniz ile trafik oranı gibi istatistiklerde de artışlar yaşanacaktır. Bu sayede istenen dönüşüm verilerine kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Fakat bu sıralama üzerinde yükselmenizi sağlayan birçok faktör olduğunu da unutmamanız gerekir. Yalnızca anahtar kelimeler ile hareket etmek, istediğiniz seviyedeki başarıya ulaşamamanıza neden olacaktır. Bunun yanında, içerikleri kaliteli bir şekilde oluşturmalı ve internet sitenizi farklı cihazlar için de optimize etmelisiniz. Bu tarz faktörlere dikkat etmeniz ile beraber başarı da kısa sürede gelecektir. Bunun için gerekli olan web sitesi denetimlerini yapmayı unutmayın.
SEO faktörlerinin yanında anahtar kelime yoğunluğu da içeriğin kalitesini artırır ve anahtar kelimenizi doğal olarak kullandığınızı belirtir. Eğer bu anahtar kelime yoğunluğunu istenen seviyede tutamaz ve doğal olmayan nitelikte kullanırsanız, bu kullanım Google tarafından fark edilir ve çeşitli cezalara çarptırılır. Bu tarz içeriklerin sitede yer alıp almadığını görmek için SERP denetleyicisini kullanabilirsiniz.
Anahtar Kelime Yoğunluğu Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Anahtar kelimelere ait yoğunluk hesabı yapmak, sanılanın aksine son derece basit bir işlemdir. Hedeflemekte olduğunuz anahtar kelimenin site içerisindeki geçiş sayısını almalı ve sayfa içerisindeki toplam kelime sayısına bölmelisiniz. Bu sayede yoğunluk oranı da basit bir şekilde hesaplanacaktır.
SEO anahtar kelime seçimlerinize göre bir örnek verecek olursak eğer; televizyon kelimesini 1000 kelimelik bir sayfada 10 kez kullandığınızı düşünün. Bu kullanım sonucundaki yoğunluk oranınız %1 olacaktır.
10 (Sayfada “televizyon” kelimesi kullanım sayısı) / 1.000 (Web sayfasındaki kelime sayısı) =% 1 (Anahtar kelime yoğunluğu)
İdeal Anahtar Kelime Yoğunluğu Nedir?
Her sayfanın belirli SEO anahtar kelime seçimleri vardır. Bu kelimelerin ne kadar kullanılacağı ise belirli bir oran dahilinde tutulmaz. Yani kesin olarak şu oran dahilinde kullanmanız gerekmektedir diyemeyiz. Eğer SEO anahtar kelime seçimlerinizin yoğunluğunu ölçmek istiyorsanız, bunun için kullanılan birçok ücretsiz araç vardır.
Kesin olarak bir kelime yoğunluğu belirlenmiş olmasa da günümüzde SEO uzmanları tarafından bu yoğunluk oranı %1-2 civarında tutulur.
LSI Anahtar Kelimelerinin Yoğunluğu
Site içerisindeki odaklanmış olduğunuz anahtar kelimelerin yanında bunlara benzer ancak farklı niteliğe sahip anahtar kelimeleriniz de bulunur. Bu anahtar kelimeler sayesinde arama motorları size ait içeriği algılar ve anlar. Bununla beraber sıralamanızı da yükseltme şansını da yakalamış olursunuz.
SEO anahtar kelime konusunda kapsamlı bir araştırma yapmak istiyorsanız, bunun için SEMRush, Anahtar Kelime Bulucu ve Ahrefs gibi siteleri kullanabilirsiniz.
Peki, bunların yanında LSI anahtar kelimelerine ait yoğunluk derecesi ne olmalıdır? Gelin buna beraber bakalım.
LSI anahtar kelime yoğunlukları, oran olarak %0,1 ya da %0,2 düzeyinde tutulmalıdır. Yani 1000 kelimelik bir içeriğe sahipseniz, bu içerikteki LSI anahtar kelimelerinizin sayısı 1 ya da 2 olmalıdır.
Odak Anahtar Kelimeleri Nerede Kullanılmalı?
Metinlerinizi yazarken anahtar kelime yoğunluğu ve bunun yanında kelimelerin nerede kullanıldığına da dikkat etmelisiniz. Kelimeleri kullanırken doğal olarak nerede kullanılması gerektiğine dikkat etmeniz gerekir. Yani özellikle bir alana yerleştirmek istiyorum diyerek doğallığı da bozmamanız gereklidir.
Anahtar kelime doldurma işleminin önüne geçmek istiyorsanız, bunun için odak anahtar kelimelerinizi alabilir ve sayfada yer alan kilit alanlara yerleştirebilirsiniz. Bu alanlar şu şekildedir:
- H1
- URL
- Alt başlıklar
- Açılış paragrafı
- Meta başlık
- Meta açıklama
- Kapanış paragrafı
- Resim alt etiketleri
1000 kelimelik bir içerik sahibi olduğunuzu düşünelim. Bu içerikteki odak anahtar kelimeniz 10 ya da 12 civarında olacaktır. Maksimum sayısı ise genel olarak 20’dir. Bu kapsamda açıklayıcı bir niteliğe sahip olması için anahtar kelimenizi URL içerisine de eklemeniz gerekir. H1 olarak eklenen alanın da odak anahtar kelime olduğundan emin olun. Sonrasında ise başlığa ekleyebilirsiniz.
Anahtar Kelime Yoğunluğu Neden Önemli?
SEO anahtar kelime seçimleri ile bunların ne kadar yoğunlukta olması gerektiği çok önemlidir. Peki bu yoğunluk oranlarını neden önemsiyoruz? Size bu yoğunluğun nedenini şu şekilde sıralayarak açıklayabiliriz:
- Anahtar kelime yoğunluğu olarak belirli bir düzeyin üzerinde kullanım gerçekleştirilirse, bununla beraber site spam olarak da algılanabilir.
- SEO anahtar kelime oranı çok yüksek olan bir site, kullanıcılar tarafından güvensiz bir site olarak görülebilir. Bu da direkt olarak siteden ayrılmalarına sebep olacaktır.
- İdeal oranda bir anahtar kelime kullanımı, sitenize çekecek olduğunuz trafik oranını da artıracaktır.
Bu sebeplerden dolayı yoğunluk oranını ayarlamalı ve daha iyi sonuçlar almayı hedeflemelisiniz.
İyi bir Anahtar Kelime Yoğunluğu için Stratejiler Nelerdir?
Anahtar kelimelere ait yoğunluk, arama motorları tarafından kesin olarak bir düzeyde belirtilmemektedir. Ancak bunun için bazı uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Bunlar şu şekildedir:
- İlk olarak içeriğinizi yazın ve daha sonra anahtar kelimelerinizi ekleyin.
- Anahtar kelimeleriniz için çeşitli varyasyonlar üretin.
- Hedef kitleniz ile doğru bir iletişim kurmak ve onları desteklemek için doğru anahtar kelimeler tercih edin.
- İçeriklerinizde yoğun olacak şekilde anahtar kelime kullanmaktan kaçının.
Birçok site sahibi SEO anahtar kelime kullanımı ile sıralamada başarılı olacaklarını iddia etmektedir. Fakat bu yoğun kullanımlar ile her zaman başarıya ulaşacağınızın garantisi yoktur. Bununla beraber, genel olarak %1 ila %3’lük anahtar kelime kullanımları, günümüzde daha fazla tercih edilmektedir.
Anahtar Kelime Doldurma Nedir?
Google’a ait algoritma sistemi henüz bu kadar gelişmemişken, anahtar kelime doldurma adı verilen teknik yoğun olarak kullanılmaktaydı. Bu kullanılmakta olan teknik, içerikte birçok anahtar kelimenin bulunmasını ve bunun sonucunda da kullanıcıların metni okumasını zorlaştırıyordu. Bununla beraber, doğal olmayan bir sıralama artışı elde etmekte mümkündü.
Örnek vermek gerekirse eğer; “ucuz araç” araması sonrasında ilk sıra içerisinde gözükmek için bu kelimeye ait yüzlerce anahtar kelime ile çalışma yapmaktaydı. Bu anahtar kelimeler ile de hızlı bir şekilde artış yaşayarak yükseliyorlardı.
Günümüzde bu teknik tamamen değişti ve bu tekniği kullananlara Google artık daha düşük bir sıralama veriyor. Bu sebepten dolayı da içeriklerinizde SEO anahtar kelime seçimi yaparken dikkatli olmalı ve aşırı kelime kullanımından kaçınmalısınız.
Anahtar Kelime Yoğunluğu Hangi Araçlar ile Öğrenilir?
Anahtar kelimelere ait yoğunluğu ölçmek, günümüzde son derece basit bir işlemdir. Bunun için anahtar kelimeleri bulmak ve tüm kelimeler ile orantılı bir şekilde hesaplamak yeterli olacaktır. Örneğin “araba” kelimesi 100 kelimelik bir metin içerisinde iki defa geçmişse, bu metindeki anahtar kelime yoğunluğu %2’dir. Bunlarla beraber, sektör içerisinde kullanabileceğiniz bazı ölçüm araçları da vardır.
Eğer çalıştığınız alan WordPress tabanlı ise, burada Rank Math SEO ve Yoast SEO’dan yardım alabilirsiniz. Fakat özel yazılımlar içerisinde farklı araçlardan yardım almanız gerekecektir.
GeoRanker
SEO anahtar kelime yoğunlukları içerisinde hesap yapmak için geliştirilen bu araç, tüm analiz işlemlerini yapılabilmesini mümkün kılmaktadır. Bunların yanında, anahtar kelimelerin toplam olarak kaç kelimeden meydana geldiği ve ağırlık çarpanı gibi alanları da doldurabilme niteliğine sahiptir.
Small SEO Tools
Özgünlük kontrolü kapsamında çalıştığı bilinen sitelerden birisidir. Fakat bu site üzerinde kelime yoğunluğu hesabınızı da yapabilirsiniz. Bu, URL kullanımı ile basit bir şekilde gerçekleşir. Bu işleminizin dışında Meta etiketleri ve başlıklarını da ekleme olanakları sunar.
SEO Review Tools
Kullanım olarak basit bir niteliğe sahip araçlardandır. Bu araç ile metin ya da URL analizlerinizi yapabilirsiniz. İçerisinde yer alan “search based” uygulaması ile anahtar kelimelere dair analizlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
İnternet Marketing Ninjas
Kullanımı tamamen ücretsiz bir uygulamadır. Son derece pratik bir uygulama olan bu program, istemediğiniz kelimeleri analize dahil etmeme özelliğine yer vermez. Bu sebepten dolayı da analiz sonuçlarında çeşitli sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.